Сигурни в мрежата

Кибертормоз

bullying

Кибертормозът е виртуален тормоз, включващ целенасочени обиди, унижаване, заплашване чрез средствата на елекронната комуникация – електронна поща, социални мрежи, съобщения с цел нанасяна на психологическа вреда. Много често той бива използван от деца и тийнейджъри като начин да обидят, отмъстят или просто да се пошегуват с приятелите си.

Английската дума Cyberbullying идва от думата „бик“ – “bull”.

Кибертормозът може да се изразява в:

  • Подигравки и обиди към жертвата
  • Разпространяване на клевети и слухове
  • Публикуване на лична информация – снимки, видеа
  • Изпращане на съобщения от името на жертвата след разбиване на профил
  • Изключване от виртуалната група
  • Физическа саморазправа над жертвата, последвана от заснемане и разпространяване на снимки и видеа с цел унижение

Онлайн тормозът може да започне като опит за шега, но може да бъде и целенасочено отмъщение. Често е насочен към по-уязвим съученик (от различен етнос или изглеждащ по различен начин);

Кибертормозът може да се извършва по всяко време и може да бъде непрекъснат. Той може да се извършва от всяко устройство, свързано към интернет (смартфон, лаптоп, компютър);

Най-страшен е кибертормозът, когато се извършва от повече деца. При всички случаи жертвата се чувства особено тежко, тъй като всичко се извършва пред широк кръг от хора. Понякога свидетелите на кибертормоза могат да бъдат и други освен съучениците и приятелите на жертвата, тъй като интернет пространството има огромен брой потребители и всеки може да види дадено съдържание.

Кибертормозът може да се отрази много тежко на психическото състояние на детето, може да предизвика нежелание за ходене на училище и за общуване с връстници, страх от използването на интернет, изолиране от другите, тревожност, депресия, ниска самооценка и дори телесни симптоми като главоболие и болки в стомаха. Случаи на кибертормоз в детска възраст могат да дадат отражение върху целия живот на жертвата.

Предпазване

robot

Необходимо е да бъдете внимателни с хора, които познавате малко. Хората в мрежата не винаги са такива, за какнито се представят. Не изпращайте снимки, видеа и друга лична информация на хора, които познавате само от Интернет.

Използвайте настройки за безопасност в социалните мрежи. Най-сигурният начин тези настройки да гарантират автоматично защита е профилът ви да бъде задължително под 18 години и с възраст най-близка до реалната.

Направете настройките си така, че снимките и публикациите, които качвате в социалните си мрежи, да бъдат видими само от хората в списъка ви с приятели. Така рискът ваши лични снимки да бъдат свалени и използвани за кибертормоз срещу вас намалява значително.

В случай че сте жертва на кибертормоз, запазете спокойствие. Не се самообвинявайте и знайте, че подобни атаки могат да се случат на всеки. Ако се касае за единични случаи, по-добре е да ги игнорирате. Практиката показва, че тормозът се разраства, когато жертвата показва видимо своята обида. Разговаряйте за проблема с някой, на когото имате доверие – член на семейството, приятел, психолог, учител.

Не опитвайте да отвърнете или да сломите, или унизите по някакъв начин човека, който е проявил хулиганско поведение към вас.

Прекратете контактите си с човека, който ви тормози, спрете да следите неговите публикации и коментари. Най-добре е да блокирате профила на тормозещите ви и да докладвате както профила, така и качените снимки, коментари или публикации. По този начин конфликтът няма да се задълбочи, а съдържанието може да бъде изтрито от администраторите.

Запазете доказателствата за тормоза. Това може да стане със скрийншотове (заснемане на екрана) или с изтегляне на съдържанието, преди то да бъде изтрито от създателя му в опит да се предпази от последствия.

При необходимост се обърнете заедно с родителите си към юрист, към полицията, като им предоставите доказателствата за тормоза. Дори този, който ви тормози да е анонимен, има начини той да бъде открит.