Сигурни в мрежата

Онлайн предизвикателства

challenge

Непрекъснато в Интернет се появява информация за предизвикателство, отправено към децата в Интернет. Примери за това са играта “Син кит“, „48 часа“ и др. Разказва се за това, че тези игри предизвикват децата да се нараняват, да бягат от къщи, да посягат на живата си.

Оказва се, че това се дължи на бума на така наречените „кликбайт“ сайтове. Това са претендиращи да са онлайн медии сайтове, които печелят от посещения и привличат потребителите с бомбастични и сензационни измислени „новини“. За радост няма потвърждение за такива сериозни случаи.

Има обаче и реални предизвикателства, които крият сериозни рискове. Едно от най-известните сред тях са рисковите селфита, които вече доведоха да трагичния край на непълнолетни, но също и на пълнолетни жертви.

В някои периоди ставаха популярни и други „предизвикателства“ от рода на - да се изпие наведнъж пред уебкамера голямо количество алкохол, да се ядат отровно люти подправки и др.

Друг вид предизвикателство е появата на ужасяващи образи, които се свързват с децата в мрежата и под формата на игра ги карат да се самонараняват. Доказано е, че игри като Momo се използват, за да подвеждат децата в изтеглянето на зловреден софтуер в телефона, таблета или компютъра. Хакерите използват този злонамерен софтуер, за да крадат информация и да получат достъп до останалата част от домашната ви мрежа, където могат да получат достъп до детайли като пароли и кредитни карти.

Няма данни за сериозни наранявания на деца, но предизвикателството се отразява на психическото им състояние. Децата се страхуват и това може да им се отрази крайно негативно.

Предпазване

robot

Преодоляването на параноята от подобен вид онлайн феномени минава през смислено общуване между родител и дете по темата за дигиталния свят и неговите възможности.

За тийнейджърската възраст поемането на рискове и експериментирането са нещо обичайно. Разпространяването обаче на екстремни „предизвикателства“ крие реални опасности. Затова е изключително важно родителите да говорят често с децата си за техния онлайн живот и какво им се струва интересно в интернет. А когато се разчуе поредна фалшива сензация, най-добре е детето да чуе от родителя си съвет да не се поддава на фалшиви новини и заедно да проверят източника на съответната история и да проверят в други източници дали тя е достоверна. Забраната няма да доведе до успешен резултат - Тя само ще разпали любопитството и детето пак ще намери начин да види това съдържание.

Любопитството на децата е нещо естествено. Това любопитство отдавна се експлоатира от гонещи печалба сайтове, влогъри и блогъри. Не вярвайте на страшни образи. Те не съществуват реално, а са измислени с цел – печалба.

Ако попаднете в Интернет на сайтове, съдържащи предизвикателства, запазете спокойствие. Споделете с родителите си, учителите си или някой възрастен човек. Не се поддавайте на внушенията – единствената им цел е да постигнат някаква печалба.

Докладвайте сайта, ако забележите нещо в него, което иска да ви стресне, нарани или се опитва да ви навреди по какъвто и да е начин.

Не приемайте като приятели хора, които не познавате.