Сигурни в мрежата

Насилие

nasilie

Речта на омразата се състои от думи, жестове или визуални материали (снимки, рисунки или видео), които унижават, обиждат или призовават за насилие Речта на омразата се различава от свободата на словото, защото нарушава правата на засегнатите и би могла да доведе до реално насилие.

Често в Интернет се съдържа пропаганда на насилие – страници, провокиращи към агресивни и вредни действия срещу определен човек или определена група от хора, .Тези сайтове включват текстове, снимки, клипчета, филми с реч на омразата, като например ксенофобски (съдържащи омраза към чужденците), сексистки и хомофобски (съдържащи омраза към хомосексуалистите) лозунги и призиви за насилие, разпространяване на информация за различни техники и материали за атакуване и самонараняване;

Особено опасна е радикализацията - обработката на млади хора чрез интернет страници, с цел привличането им към крайни групировки и организации. Използвайки интернет, екстремистите могат да достигнат до младите хора по всяко време и почти на всяко място, без необходимост от физически контакт, което значително увеличава техните възможности.

Тези младежи, в по-голямата част от случаите, са склонни да вярват в подобен вид екстремни послания, защото са отблъснати, депресирани или тормозени от света около себе си. Те виждат спасение в такива организации, защото от тях получават цел в живота, възможност да бъдат част от една общност, да бъдат харесани. Такива представи изгражда например терористичната организация „Ислямска държава“, За своите цели радикалните организации използват социалните мрежи и лични съобщения чрез Viber, WhatsApp и др.

За съжаление едни от най-опасните за емоционално нестабилни деца и тийнейджъри сайтове пропагандират самоубийството като „единствен изход от този скапан живот“. Поради това Фейсбук създаде специален център за сигурност център за сигурност, който съдържа полезна информация как потребители могат да подкрепят свои приятели, споделящи самоубийствени мисли в социалната мрежа, както и къде може да се сигнализира и да се потърси съдействие. Беше създадена и специална форма, през която може да се докладва директно на Фейсбук за опасност от самоубийство.

Съвети

robot

Сигнализирайте за публикации в интернет (коментар, страница, снимка, видео), които съдържат реч на омразата с призиви за насилие. Поканете и приятелите си да сигнализират - натрупването на голям брой сигнали води до по-бързи и активни действия от страна на администраторите на сайтовете. Това е особено валидно, когато сигналите идват от профили на непълнолетни потребители – по този начин социалните мрежи, като Фейсбук например, се опитват да осигурят по-добра защита за децата и тийнейджърите и разглеждат техните сигнали с приоритет.

Ако попаднете на публикации, съдържащи реч на омразата, насочена към хора под 18 годишна възраст, докладвайте и на Горещата линия за онлайн съдържание.

Ако попаднете на материал, пропагандиращ насилие, споделете с вашите родители, учители, по-големи приятели.

Ако материалът е в социална мрежа, можете да докладвате за него. Най-добрият начин да докладвате опасно съдържание във Facebook е като използвате връзката Докладване, която се появява до самото съдържание. За да докладвате публикация, снимка или коментар, щракнете в горната дясна част и изберете опцията, която най-добре описва проблема, след което изпълнете инструкциите на екрана.

Никога, дори на шега, не публикувайте материали, които предизвикват и подтикват към насилие.

Ако вие или ваш приятел попаднете на съдържание, което подтиква към самоубийство, незабавно докладвайте сайта. Ако става дума за Facebook, обърнете се към специалния център за сигурност, Свържете се с центъра, ако сте видели публикация от ваш приятел във Facebook, която ви е разтревожила и ви притеснявя с евентуално обмисляне на самоубийство.