Сигурни в мрежата

Онлайн педофилия

pedofil

Най-голямата опасност в интернет, която за щастие засяга малък брой деца и непълнолетни, е контактът с педофил.

Родителите и децата трябва да са много внимателни какви снимки и видеоматериали качват онлайн. Нерядко родителите не съобразяват, че милите снимки на тяхното голо дете могат да бъдат гледани с друг поглед и да влязат в употреба в сайтове за детска порнография.

pedofil

В интернет педофилите започват контакт с набелязаната си жертва най-често през някоя социална мрежа, защото тези сайтове се ползват от много деца и тийнейджъри.След като влязат в контакт с детето или тийнейджъра, те се представят за негов/неин връстник или връстничка;

След започване на разговор, те често предлагат комуникацията да се пренесе в Скайп - това е така, защото Скайп е по-защитена програма за комуникация от Фейсбук например. Скоро след началото на разговора те преминават към сексуални теми, като понякога дори изпращат порнографски снимки или видео, за да убедят детето, че тези неща са напълно нормални;

Педофилите правят опит да подмамят детето да си направи снимка или видео по бельо, полугол/а или гол/а. В случай че получат снимка или видео от детето, те започват изнудване, като заплашват, че ще разпространят получените снимки/видео ако детето откаже да изпрати още;

В много редки случаи изнудването цели и да принуди детето да се яви на реална среща с цел сексуална злоупотреба с него - по-често събитията остават изцяло в интернет. Има случаи, когато при такива срещи детето може да бъде сексуално насилено.

Най-голям е рискът да станат жертва на педофил за децата на възраст 7 – 9 години. Над 70% от детската порнография в интернет е именно с деца в тази възраст. Най-често жертвите са момичета – около 80%, а останалите 20% са момчета, които също не са защитени от онлайн педофилски посегателства.

Предпазване

robot

Избягвайте публикуването в мрежата на свои снимки и клипове. Ако го правите, ограничете кръга на хора, които могат да ги видят.

Помнете, че в Интернет не всеки е такъв, за какъвто се представя. Макар че любезният приятел, с когото си пишете, твърди, че е ваш връстник, той може да бъде възрастен човек, с лоши намерения спрямо вас.

Никога в мрежата не давайте лична информация – пълни имена, адрес, училище, клас, телефонен номер. Тя може да бъде използвана от педофил. За регистрация в сайтове използвайте никнейм, а не истинското си име.

Споделяйте с родителите си, когато се запознавате с нови приятели в Интернет.

Бъдете особено внимателни, когато човекът отсреща ви задава прекалено лични въпроси или ви предлага разговорът да продължи извън сайта, в който е установен контактът – обикновено се предлага връзка по Скайп.

Не приемайте срещи с хора, с които сте се запозвали в мрежата, без да сте напълно сигурни, че става дума за ваш връстник. Най-добре е да го направите, само ако сте споделили за това с родигелите си.

Ако разговорът ви мине към сексуални теми, незабавно разкажете на родителите си или на някой друг по-възрастен човек. Не показвайте на човека отсреща, че имате съмнения. За да може да се проведе разследване, в което евентуално такъв човек да бъде заловен, той не трябва да разбира, че е заподозрян - това значи, че контактът с него трябва да се прекрати под привидно благовиден предлог, без да се издава, че намеренията му са станали ясни.

Направете скрийншот или копирайте и запаметете в специален файл разговора, който е воден, и подайте сигнал на www.web112.net, на hotline@online.bg – Горещата линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание и поведение в интернет или на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП на www.cybercrime.bg.