Сигурни в мрежата

Публикуване на лична информация

personal

Персоналната информация в Интернет може да бъде снимки, клипове, данни за адрес, телефон, родители, начин на живот, финансово положение, особености на характера, разкази за близки, коментари и др. Тя може да бъде публикувана от детето, от неговите родители, приятели с добри намерения или от хора, желаещи компрометиране.

Компрометиращата информация може сериозно да се отрази на живота на детето, тъй като тя изгражда имиджа му пред останалите. Във възраст, в която мнението на останалите е особено важно за подрастващите, тези данни могат да навредят изключително много на децата.

personal

Никой няма право да публикува чужди снимки, клипове, разработки без съгласието на притежателя им. Подобни действие се наказват от Закона.

Често, децата и родителите не осъзнават риска от това, че качвайки снимки с неподходящо съдържание, те стават публични и децата могат да станат жертва на тормоз или на интерес от страна на недоброжелателни хора (педофили); Te могат да доведат до „груминг“ (подмамване на дете през интернет с цел сексуална злоупотреба) или да бъдат качени в сайтове с детска порнография;

Много подрастващи се отнасят лекомислено към качването на неподходяща информация, не осъзнавайки последствията. Данните в Интернет остават и в бъдеще в мрежата, те могат да бъдат показани след години и да бъдат използвани срещу порасналото дете.

Трябва да се знае, че снимки, клипове, коментари могат да останат записани някъде дори и след изтриването им. Никога не е сигурно, че компрометиращата информация няма да попадне в ръцете на някого, който да я използва с лоши цели. Когато нещо се появи в Интернет, е почти невъзможно то да бъде премахнато завинаги.

Предпазване

robot

Избягвайте да публикувате нещо, което би ви притеснило по късно. Запитайте се: дали това ще е все така интересно след няколко дни, седмици или месеци. Веднъж качено в мрежата, не можете да го изтриете!

Когато снимате със смартфона си, уверете се, че снимките не се качват автоматично в профила ви. В профилите си в социалните мрежи се уверете, че сте настроили снимките си така, че да се виждат само от приятелите Ви. Същото се отнася и за настройките на облачни услуги (Дропбокс или айКлауд), в които се съдържат снимки и информация.

При възникнал проблем с публикуване на нежелана информация в Интернет, споделете с родителите си, учителите си или с някой друг възрастен човек.

Във всички социални мрежи можете да докладвате, когато някой сподели ваши снимки или клипове без ваше съгласие или заплашва да направи това.

За да научите как да докладвате, че тези изображения са били споделени някъде другаде в уеб пространството, вижте това онлайн ръководство за премахване, създадено от Cyber Civil Rights Initiative.

Ако се притеснявате, че някой може да сподели ваши интимни снимки във Facebook, Instagram или Messenger, но този някой още не е направил това, и вие имате достъп до изображенията, можете да се свържете със Центъра за сигурност, за да предотвратите споделянето на изображенията от когото и да е. Всеки опит за свързване и изнудване на детето, заради появата на негова интимна снимка онлайн, трябва да бъде бързо прекратен. Първата стъпка е прекратяване на комуникацията с човека и споделяне с възрастен - когато прекратите комуникацията е важно човекът отсреща да не разбира, че сте разкрили намеренията му, така че прекратете контактуването под друг предлог. В подобен случай, докладвайте профила на Горещата линия за онлайн безопасност.