Сигурни в мрежата

Кражба на профил

profil

Присвояването на чужд потребителски профил в социална мрежа, платформа за общуване (например Вайбър), електронна поща или друг сайт представлява кражба на профил.

Кражбата става възможна чрез влизане с правилната парола и нейната подмяна с нова и неизвестна за човека, на когото принадлежи профила. Възможно е, след кражбата профилът да се използва без знанието и съгласието на първоначалния собственик. Ако на дете под задължителната за повечето социални мрежи възраст от 13 години се създава собствен профил във Фейсбук, много е важно при избора на възраст да се избере под 18 години, тъй като за непълнолетните потребители има важни допълнителни защити.

Кражбата на профил...

  • включва смяната на оригиналната парола, така че собственикът на профила да не може да влезе в него;
  • може да включва и смяната на имейл-адреса, с който е регистриран профилът;
  • може да бъде част от онлайн тормоз;
  • може да доведе до публикуването на снимки и коментари, които собственикът не би публикувал, или до разпращането на съобщения с неприятно съдържание, обиди или заплахи до списъка с приятели на профила.

Кражбата на профил, дори когато не е съпроводена с обидни коментари или друг вид тормоз, е неприятно преживяване. За да се избегнат обтегнати отношения, в резултат на активността на профила след кражбата, е добре да се уведомят потребителите в списъка с приятели, че този профил вече се управлява от друг човек.

Ако акаунтът ви във Facebook е хакнат, това означава, че някой друг е влязъл в него без вашето разрешение. Ако получите известие относно промени в акаунта ви, които не сте правили, или че някой се е опитал да влезе в акаунта ви, може да сте били хакнати. Ако мислите, че акаунтът ви е хакнат, трябва незабавно да защитите акаунта си.

Предпазване

robot

Отнемането на профил Най-често става заради лесно разгадаема парола или споделяне на паролата с други хора. Добре е паролата да бъде достатъчно сложна и трудна за разбиване. Тя трябва да съдържа минимум 8 символа, от които главни и малки букви, цифри и знаци, като е препоръчително да не бъде свързана дума.

Паролата е добре да се знае само от собственика на регистрирания профил и да не се споделя с никого, освен с родителите. Използвайте различни пароли за всички свои имейли и акаунти в социалните мрежи. По тази начин, ако някой научи вашата парола, този човек няма да има достъп до всички ваши акаунти.

Добре е паролата да се сменя достатъчно често – поне веднъж на 6 месеца. За децата до 12 години e добре да споделят паролите си с родителите си, за да се чувстват по-сигурни.

Във Фейсбук може да се добави втори имейл адрес към профила, така че ако случайно паролата и оригиналният имейл бъдат откраднати, може да се поиска смяна на паролата през алтернативната поща. Добре е да се направят настройки за предупреждения за вход в системата и за двуфакторно удостоверяване.

Ако забравите да излезете от акаунта си на телефона или компютъра на някой друг, винаги можете да отидете в Настройки за защита и входв акаунта си и да излезете от устройството.

Ако смятате, че някой е създал акаунт в социална мрежа или електронна поща, претендиращ да бъде вас или някого другиго, когото познавате, незабавно споделете с родителите си и докладвайте за проблема.