Сигурни в мрежата

robot

Правила

  1. Никога не показвайте лична информация в Интернет, като адрес, телефонен номер, име, училище, име на родителите. Тази информация може да се използва с цел да ви навреди. При регистриране използвайте никнейм.
  2. Винаги споделяйте с родителите си, когато видите информация в Интернет, която ви кара да се чувствате неловко.
  3. Не публикувайте и не изпращайте свои снимки, които могат да бъдат използвани срещу вас, дори на най-близките си приятели.
  4. Никога, при никакви обстоятелства, не се съгласявайте да се срещнете с някого, с когото сте се запознали в Интернет. Ако все пак тази среща се състои, уведомете за това родителите си и направете така, че срещата да бъде на обществено място с много хора.
  5. Никога не оттоваряйте на съобщения, които са обидни, заплашителни или ви карат да се чувствате неловко. Не постъпвайте с другите в мрежата така, както не бихте искали да постъпят с вас.
  6. Никога не публикувайте лични данни на свои приятели в Интернет, както и техни снимки без съгласието им.
  7. Винаги помнете, че хората, с които общувате в Интернет, могат да не са това, за което се представят.
  8. Не отваряйте писма и файлове, които са ви изпратени от непознат. Защитавайте своя компютър с антивирусна програма.
  9. Не вярвайте на съобщения и предложения, които ви предлагат безплатни подаръци и услуги. Не вярвайте на всяка информация в Интернет.
  10. Използвайте сложни пароли, различни за профилите ви в различни сайтове. Никога не предоставяйте своите пароли на други хора, дори и на най-близките си приятели.