Сигурни в мрежата

Секстинг

sexting

Секстинг се нарича размяната на съобщения, снимки или клипове със сексуално съдържание между двама партньори. Думата е съставена от думите „секс“ и „текстинг“ (писане на съобщения на английски).

Секстингът най-често съдържа разголени снимки. Обичайно се случва доброволно във връзката или флирта между връстници. Той може да доведе до тормоз в истинския свят и в интернет, ако такива снимки или видео бъдат споделени с други хора. Освен това може да доведе до опити за съблазняване на дете или тийнейджър от страна на възрастен, които се наричат още "груминг" (от английски - подготвяне). Загубата на контрол над каченото съдържание дава възможност една качена снимка на 14 години да даде отражение върху живота ни като зрели хора години след качването ѝ.

Проблемите обикновено настъпват, когато двойката скъса отношенията си и един от партньорите се чувства силно засегнат. Тогава е възможно, за да си отмъсти, той да качи съответна снимка или видео в интернет с цел да засегне и унижи довчерашния си партньор. За жалост голяма част от тези изображения бързо намират пътя си към онлайн общности или сайтове с детска порнография.

Много често младежи умишлено искат провокативни снимки от половинката си или други с цел публикуването на тези снимки и унижаването на жертвата.

Често детето, чиято снимка или видео се е появила за отмъщение онлайн, се третира като извършител на постъпка, която заслужава порицание и дори наказание. Всъщност то е жертва, защото то е споделило интимно изображение в знак на доверие и доверието му е предадено от човека, когото то е смятало за близък. В подобни случаи и връстниците не са склонни да проявят съчувствие и в редица случаи снимката или видеото започват масово да се разпространяват с обидни и цинични коментари – което на практика е тежка форма на онлайн тормоз.

Като противодействие на този риск приложението Snapchat дава възможност да се зададе предварително времетраене, през което изпратената снимка или видео да остане на дигиталното устройство на получателя, след което автоматично се изтрива.

Предпазване

robot

Помислете добре, преди да изпратите на някого свои снимки или клипове, дори да става дума за ваш приятел/приятелка. Дори човекът, получил снимката, да не я разпространи умишлено, възможно е някой друг да попадне на нея в телефона, таблета или на лаптопа му/й, след което да реши да я сподели в интернет.

Макар в даден момент тези снимки да изглеждат вълнуващи и интересни за един тийнейджър, след време те могат да се използват за отмъщение от наранен партньор при раздяла.

Веднъж щом се появят в интернет, снимките и видеата остават там за дълго, ако не и завинаги, а и всеки може да ги свали и да ги използва по какъвто начин реши.

Никога не разпространявайте снимки или видеа на хора, които са ви се доверили. Разпространението на разголени снимки или видеозаписи на хора под 18-годишна възраст се счита за разпространение на детска порнография и се преследва от закона.

Ако станете жертва на разпространение на интимни снимки или видеоклипове, веднага доклавайте на сайта, на който са публикувани данните. Разпространителят трябва да бъде незабавно блокиран.

Не се колебайте да се свържете с Горещата линия за безопасен интернет.

Ако сте жертва на секстинг, не се затваряйте в себе си. Споделете за проблема с родител, учител, приятел. Потърсете заедно помощ от психолог. Обърнете се към Българската линия за онлайн безопасност на телефон 124 123.

Можете да се запознаете подробно как трябва да действате, ако ваши интимни снимки и видеа са били публикувани във Facebook тук.