Сигурни в мрежата

Компютърни вируси

virus

Компютърният вирус е програма. Разликата между потребителските приложения и компютърните вируси е намерението, с което някой създава такъв софтуер.

Вирусът е програма, която се опитва да навреди на вашия компютър, данни или софтуер, или дори на вас лично. Отличителна особеност на компютърните вируси е способността им да се размножават.

Компютърният вирус е обикновено програма, която се инсталира във вашия компютър и след това извършва злонамерени действия, за които е програмиран. Вирусите обикновено се опитват да се маскират или като обикновени приложения, или електронни писма, така че неподозиращите потребители ги инсталират или прочитат такива писма. Вирусите могат също така да бъдат дегизирани като безвредна уеб страница или да се придвижва в реално приложение.

Когато вирус атакува вашия компютър и се инсталира, той започва своите действия. Например има вируси, които изтриват вашата информация или вашите инсталирани приложения. Някои вируси изпращат вашата поверителна информация, като пароли или електронни адреси до техните създатели. Понякога вирусите разпространяват спам (нежелано електронно съобщение, съдържащо например реклами) от вашия компютър. Понякога те могат да изпратят необработени съобщения сякаш те са изпратени от вас.

В днешни дни най-насилствените и опасни вируси идват през електронната поща. Когато вирус атакува потребител, изпращайки му съобщение, което съдържа вируса, потребителят отваря писмото и стартира вируса. Това става така, защото например електронното съобщение е относно предложение за много интересно приложение, което ще ти спечели много пари. Приложението не ти спечелва пари, а просто инсталира вируса.

Друг тип вируси е този, който се съхранява заедно с някои реални приложения, които потребителят законно иска да инсталира. Това може да стане например, когато изтеглите пиратско копие на софтуер от компютърен пират, чийто компютър е заразен с вируса. Вирусът засича, че приложението е изтеглено и се прикрепя към кода. Когато инсталирате приложението, вирусът се отделя и започва своите злонамерени действия.

Вирусите в уеб страници са подобни на тези от електронната поща с единствената разлика, че те се опитват да ви накарат да ги изтеглите от уеб страници и да ги инсталирате.

Предпазване

robot

Постоянно инсталирайте актуализации на вашата операционна система. Изтеглете ги само от официалния уебсайт на разработчика на ОС. Ако има автоматичен режим на актуализиране, активирайте го.

Работете на компютъра си като потребител, а не като администратор. Това ще попречи на повечето злонамерен софтуер да бъде инсталиран на вашия личен компютър.

Използвайте антивирусни софтуерни продукти на известни производители, с автоматично актуализиране на бази данни

Включете защитната стена на компютъра си.

Ограничете физическия достъп до компютъра на неоторизирани лица. Използвайте външни носители за съхранение, като флаш устройство, диск или файл от Интернет, само от сигурни източници.

Не отваряйте компютърни файлове, получени от ненадеждни източници. Дори когато файловете са изпратени от ваш приятел, не ги отваряйте, преди да сте сигурни, че са от него.

Винаги внимавайте, когато някой ви предлага нещо безплатно или ви кани да се включите в дейност, обещаваща лесна и голяма печалба.

Изтегляйте само програми от уеб сайтове, на които вярвате. Ако не сте сигурни дали да вярвате на програма, която искате да изтеглите, въведете името на програмата в любимата си търсачка, за да видите дали някой друг не е съобщил, че програмата съдържа шпионски софтуер.

Никога не щракайте върху "Приемам" или "OK", за да затворите прозорец, за който подозирате, че може да е шпионски софтуер. Вместо това щракнете върху червения "x" в ъгъла на прозореца или натиснете Alt + F4 на клавиатурата, за да затворите прозореца.

Внимавайте с популярните "безплатни" програми за споделяне на файлове с музика и филми и се уверете, че разбирате целият софтуер, който идва с тези програми.